Sposób przygotowania:
Rolmopsy wg szpileczki
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie i trzymać w niej ok godziny. Po tym czasie osuszyć, rozłożyć na płasko i obsypać gorczycą. Ogórki pokroić na świartki, długośc dopasować do szerokości filetów. Cebule obrac i pokroić w półplasterki. Na każdym filecie ułożyc kawałek ogórka i cebuli, zwinąć w rulonik i spiąć dwiema wykałaczkami. Każdy rulonik przeciąć na poł między wykałaczkami tworząc 2 ciensze rolmopsiki. Rolmopsy włożyc do słoika, dołozyc również reszte pokrojonej cebuli, która nam zostala. Do garnka wlać szklanke wody, dolac ocet, wrzucic ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Całość zagotować, nastepnie ostudzić, a po ostygnięciu zalać rolmopsy w słoiku. Zakręcic słoik i wstawić na conajmniej dobę do lodówki.