sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Rondel burgundzki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pożywne, prawie jednogarnkowe danie. Podajemy je "do góry nogami" czyli wykładając potrawę na talerz poprzez odwrócenie garnka.

Rondel burgundzki

Składniki:

Rondel burgundzki

 

Sposób przygotowania:

Rondel burgundzki
Ziemniaki, najlepiej nie za duże, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut od momentu wrzenia. Boczek i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Garnek o pojemności 2 l dokładnie natłuszczamy olejem. Na dnie układamy jedną warstwę ziemniaków, posypujemy pieprzem i papryką. Potem kładziemy cienkie plasterki boczku, starty ser, kiełbasę i resztę ziemniaków. Również doprawiamy pieprzem i papryką. Wierzch polewamy śmietaną. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy około 1 godziny na bardzo małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wykładamy potrawę do góry dnem na talerz lub półmisek. Podajemy z ulubioną surówką.

Tagi:

sery ser kielbasa