Sposób przygotowania:
Rondel burgundzki
Ziemniaki, najlepiej nie za duże, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut od momentu wrzenia. Boczek i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Garnek o pojemności 2 l dokładnie natłuszczamy olejem. Na dnie układamy jedną warstwę ziemniaków, posypujemy pieprzem i papryką. Potem kładziemy cienkie plasterki boczku, starty ser, kiełbasę i resztę ziemniaków. Również doprawiamy pieprzem i papryką. Wierzch polewamy śmietaną. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy około 1 godziny na bardzo małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wykładamy potrawę do góry dnem na talerz lub półmisek. Podajemy z ulubioną surówką.