przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ropucha w dziurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjna angielska potrawa nieco przeze mnie zmodyfikowana

Ropucha w dziurze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ropucha w dziurze

 

  • 110 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 300 ml mleka
  • 6 kawałków kiełbasy (najlepiej angielskich surowych kiełbasek, jednak ja z braku takich użyłam kiełbasy śląskiej)
  • 3 łyżki oleju
  • kilka suszonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Ropucha w dziurze
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajka i mleko a następnie dobrze mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Do żaroodpornego naczynia wlewamy olej i układamy w nim kiełbaski. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i trzymamy naczynie w piekarniku,aż kiełbaski się lekko przypieką Wówczas wyciągamy naczynie z piekarnika i zalewamy kiełbaski naszym ciastem. Wrzucamy suszone pomidory. Wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Ciasto, mimo,że nie zawiera proszku do pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury ładnie nam urośnie i smakowicie zbrązowieje. Podajemy gorące .Anglicy podają tę potrawę z sosem, ja jednak uwielbiam w takim najprostszym wydaniu.
Ropucha w dziurze
Ciasto jest bardzo proste i nie zawiera proszku do pieczenia, mimo,że ma nam ładnie podrosnąć.
Ropucha w dziurze
Pieczone kiełbaski dają ciastu fantastyczny smaczek.
Ropucha w dziurze
Przyrządzam tę potrawę wtedy , kiedy nie mam ochoty na skomplikowany i wymyślny posiłek.