KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Rosół na polskiej gęsinie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczny rosół z makaronem, taki kiedyś serwowała moja babcia na niedzielne obiady.

Rosół na polskiej gęsinie.

Składniki:

Rosół na polskiej gęsinie.

 

  • 2 skrzydła gęsie, korpus gęsi, pozostałe kości po filetowaniu,
  • mieszanka włoszczyzny : 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, ćwiartka włoskiej kapusty, przypalona cebula, cały ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 litra wody,
  • troszkę szafranu,

 

Sposób przygotowania:

Rosół na polskiej gęsinie.
Do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy kawałki gęsiny, dodajemy wszystkie przyprawy poza szafranem, gotujemy na małej temperaturze przez 2 godziny, następnie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy kolejne 1,5 godziny, jeśli powstanie szumowina pamiętaj aby ją co jakiś czas usuwać, pod koniec gotowania dodajemy szafran, podkreśli on kolor i aromat. Jak rosół będzie gotowy przecedź przez sitko. Podajemy z domowym makaronem, pokrojoną marchewką i świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO.