kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Rosół wg. pięciu przemian

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kuchnia Pięciu Przemian zaleca życie według rytmu, jaki ustala przyroda. Procesy zachodzące w naturze mają nierozerwalny wpływ na nasze emocje, umysł i energię. Powinny one też wpływać na naszą kuchnię i sposób odżywiania się.

Rosół wg. pięciu przemian Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosół wg. pięciu przemian

podstawowe

  • 3l wody
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1-1,5 kg kurczaka/indyka, wołowiny lub cielęciny
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • łodyga selera naciowego lub ½ małego selera korzeniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 3 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Rosół wg. pięciu przemian
Wg. kuchni pięciu przemian kluczowe znaczenia ma dodawanie składników w ściśle określonej kolejności. Nie należy tej kolejności zmieniać i postępować zgodni z przepisem.

3 litry wody zagotowujemy. Dodajemy tymianek, kurkumę, kminek i dowolne mięso. Gotujemy 1h i 30 minut, po czym dodajemy obrane marchewki i pietruszkę. Po 1 minucie dokładamy obraną cebule w całości, seler naciowy (lub korzeniowy w całości), 2 ząbki czosnku oraz przyprawy: imbir, pieprz cayenne, liście laurowe i ziele angielskie. Po kolejnej minucie sól do smaku, a po jeszcze następnej minucie ocet. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez kolejne 1,5h. Rosół serwujemy z makaronem lub kaszą oraz warzywami i mięsem z zupy. 
Rosół wg. pięciu przemian
Każda z Pięciu Przemian obecna jest także w procesie gotowania pod postacią pięciu smaków: kwaśnego, gorzkiego, słodkiego, ostrego i słonego.

Tagi:

zupa rosół