gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Rosół z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosołek ten jest pychotka, polecam bardzo.

Rosół z indyka

Składniki:

Rosół z indyka

 

  • 2 udka z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 por tylko biała część
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • kawałek dobrej wołowiny(ja dałam jeden plaster 1 centymetrowy polędwicy)
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 kostki rosołowe drobiowe z lubczykiem(można dodać jaką kto lubi)
  • 4 l wody mineralnej niegazowanej(można też dodać z kranu ja jednak rosół robię tylko na mineralce )

 

Sposób przygotowania:

Rosół z indyka
Udka z indyka myjemy pod zimną bieżącą wodą,wkładamy do garnka i zalewamy wodą mineralną,kiedy woda się zagotuje zmniejszamy gaz do minimum,tak by tylko pyrkał.Na maśle krótko przyrumieniamy wołowinę,dodajemy do rosołu.Zbieramy szumowinę.Po godzinie dodajemy obraną marchewkę, umyty seler i por,rozgnieciony pieprz kostki rosołowe.Cebulę spalamy na gazie lub płycie i dodajemy do wszystkiego.Rosół ma w sumie ''pyrkotać'' 3 godziny:)do tego oczywiście makaron lub lane kluski:)