Pyza
Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]
Rosół z kury czyli penicylina żydowska
Pyza
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
ocena: 5/5 głosów: 19
porządny, wiejski rosół od dawna zna medycyna ludowa - nazywano go nawet żydowską penicyliną czyli lekiem na nawet poważne przeziębienia
Składniki:
Rosół z kury czyli penicylina żydowska- 1/2 kury i to nie byle jakiej, ale porządnego, wiejskiego ptaka
- 3-4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- 2-3 łodygi lubczyku
- 2 cebule
- przyprawy: 2-3 liście laurowe, 1 łyżka ziarenek pieprzu czarnego, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 3 goździki
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
- na kulki zwane kneidlach:
- pierś z w/w ugotowanej kury
- 1 jajko kurze
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- kilka łyżek drobno pokruszonej macy (kawałki macy włożyć do torebki foliowej i utłuc wałkiem na pył)
- sól i pieprz mielony do smaku
msewka
Doro
Pyza
Babciagramolka
Kluski z macy robiłam - ale takich nie - podobają mi się te łączone z mięskiem. Brawo. I jak zwykle pięknie podany.
elzbieta8960
luna
grazka
jaNina