Sposób przygotowania:
Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami
Umyć miętusa i wyciąć filety pozostawiając resztę na wywar. Warzywa obrać i umyć. Z cebuli zdjąć wierzchnią warstwę. Opiec warzywa na suchej patelni jak do rosołu ( 1/2 jednej marchewki nie opiekać ). Ułożyć warzywa , obrane z filetów rybnych kawałki ( kręgosłup, skórę , skrzela) i przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) w garnku i zalać wodą. Dodać łyżkę maggi i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 30 minut. Przecedzić wywar. Obrać białe mięso rybne, odłożyć nie opieczoną marchew - resztę wyrzucić. Z jajka ,mąki i 2 łyżek wody przygotować ciasto na kluseczki ( lekko posolone). Ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Wlać lane kluski na rosół - zagotować. Do rosołu włożyć podzielone na kawałki filety z miętusa. Wsypać koperek. Gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić do smaku grubo mielonym kolorowym pieprzem, dołożyć małe kawałki gotowanej ryby obrane z kawałków na których gotował się wywar , oraz pokrojoną w plasterki nie opieczoną marchewkę.