Rosół z wołowiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny Rosół z wołowiny

Rosół z wołowiny

Składniki:

Rosół z wołowiny

 

  • 500 g udźca wołowego
  • mostka lub łaty
  • 200 g kości wołowych
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 150 g kapusty włoskiej
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rosół z wołowiny
Mięso i kości opłukać, zalać 1,5 l zimnej wody i gotować 1,5 godziny na małym ogniu zbierając szumowiny Cebulę obrać opłukać, pokroić na pół, przypiec na patelni bez tłuszczu. Warzywa obrać, pokroić i dodać do rosołu wraz z cebulą ząbkiem czosnku, kapustą, połową opłukanej natki i przyprawami. Rosół osolić i gotować 1 godzinę Rosół przecedzić, odstawić do ostygnięcia, zdjąć tłuszcz, podgrzać, dodać pozostałą posiekaną natkę. Podawać z kluskami royal, pokrojonym omletem „grzybkiem”, pokrojonymi naleśnikami, grzankami, groszkiem ptysiowym, kaszą manną ugotowaną na gęsto, podsmażonymi warzywami „julienne”