EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 254]

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

To tradycyjna narodowa polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i fileta z kurczaka smakuje wyśmienicie a także doskonale rozgrzewa w zimne dni.

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki

 

 

  • Ciasto na pierożki wonton:
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 mała płaska łyżeczka soli

 

  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g wątroby drobiowej
  • 200g fileta z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek natki z pietruszki
  • mieszanka przypraw chilli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki

ETAP 1:

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki
warzywa umyć pokroić na pół i uszykować do dodania do wywaru

1. Rosół
Do dużego garnka włożyć wołowinę i drób, zalać około 3 litrami zimnej wody, lekko osolić. Gotować na małym ogniu, systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Warzywa obrać i umyć a cebulę obrać i opalić na ogniu nad palnikiem.

ETAP 2:

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki
rosół doprawić solą pieprzem oraz lubczykiem i natką z pietruszki

2. Kiedy wywar mięsny stanie się klarowny, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, warzywa oraz cebulę. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie spróbować i doprawić do smaku lubczykiem, vegetą, solą, pieprzem oraz dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze kilka minut do momentu miękkości mięsa.

ETAP 3:

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki
do przesmażonej cebuli dodać zmielone wątróbki i filet

3. Farsz
Wątróbkę drobiową i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia.
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać zmieloną wątróbkę i fileta, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli, smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wystudzić, dodać jajko, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki
ciasto zagnieść na jednlitą masę rozwałkować i skleić pierożki

4. Ciasto na pierożki wonton
Jajka roztrzepać z wodą i solą, dodać do mąki przesianej na stolnicę. Masę zagnieść na jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż stanie się elastyczne. W przypadku jeżeli ciasto będzie za suche dodać więcej wody, jeżeli z kolei wyjdzie za rzadkie dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20 minut.

ETAP 5:

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki
do farszu dodać jajko

5. Po tym czasie każdą z kul podzielić na pół, rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie układać po łyżce farszu i zlepić w pierożki. Gotowe sakiewki wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.

ETAP 6:

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki

6. Rosół podawać w towarzystwie pierożków wonton .