Sposób przygotowania:
Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbkiETAP 1:
1. Rosół
Do dużego garnka włożyć wołowinę i drób, zalać około 3 litrami zimnej wody, lekko osolić. Gotować na małym ogniu, systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Warzywa obrać i umyć a cebulę obrać i opalić na ogniu nad palnikiem.
ETAP 2:
2. Kiedy wywar mięsny stanie się klarowny, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, warzywa oraz cebulę. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie spróbować i doprawić do smaku lubczykiem, vegetą, solą, pieprzem oraz dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze kilka minut do momentu miękkości mięsa.
ETAP 3:
3. Farsz
Wątróbkę drobiową i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia.
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać zmieloną wątróbkę i fileta, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli, smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wystudzić, dodać jajko, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 4:
4. Ciasto na pierożki wonton
Jajka roztrzepać z wodą i solą, dodać do mąki przesianej na stolnicę. Masę zagnieść na jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż stanie się elastyczne. W przypadku jeżeli ciasto będzie za suche dodać więcej wody, jeżeli z kolei wyjdzie za rzadkie dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20 minut.
ETAP 5:
5. Po tym czasie każdą z kul podzielić na pół, rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie układać po łyżce farszu i zlepić w pierożki. Gotowe sakiewki wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.
ETAP 6:
6. Rosół podawać w towarzystwie pierożków wonton .
Megi-