Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Rostbef po tyrolsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami z wody i surówką.

Rostbef po tyrolsku

Składniki:

Rostbef po tyrolsku

 

  • 50 dag rostbefu,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 dag suszonych grzybów,
  • 100 ml śmietany
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Rostbef po tyrolsku
Rostbef umyć, osuszyć, zdjąć błonę. Pokroić w plastry. Lekko rozbić. Natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim mięso z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Grzyby umyć. namoczyć w letniej wodzie i ugotować do miękkości. Pokroić w paseczki. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Dodać grzyby, natkę pietruszki i obsmażone wcześniej mięso. Zalać śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Całość dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. (W razie potrzeby podlać odrobiną wody). Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Tagi:

grzyby