Sposób przygotowania:
Rosyjska zupa solianka
Mięso wołowe i wieprzowe pokrój w grubszą kostkę. Przełóż do garnka. Dodaj suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Wlej 2 litry wody. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Marchewkę, pietruszkę oraz pora pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj do zupy. Gotuj 30 minut. Boczek pokrój w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmaż na oliwie i wrzuć do zupy. Ogórki pokrój w kostkę. Razem z zalewą dodaj do zupy. Z mąki i masła przygotowuj zasmażkę. Dodaj do zupy. Na końcu do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj 15 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.