misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Rosyjski kulesz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z surówką z pomidorów lub ogórków....

Rosyjski kulesz

Składniki:

Rosyjski kulesz

 

  • kasza jaglana 40 dag
  • listki laurowe 1-2 syt
  • rosół z kostki grzybowy
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • pieprz ziarnisty kilka ziarenek
  • olej lub masło
  • cebula 2 szt
  • listki laurowe 1-2 szt
  • mięso indycze, pokrojone na kawałki 75 dag

Sposób przygotowania:

Rosyjski kulesz
Cebulę drobno posiekać i udusić na tłuszczu. Kaszę ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki, odcedzić, wymieszać z kilkoma łyżkami oleju. Mięso ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem listków laurowych, pieprzu, ziela angielskiego i soli – wywar można wykorzystać na zupę. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą i cebulą, przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, ewentualnie doprawić do smaku. Zapiekać około 20 minut w gorącym piekarniku. Podawać z surówką z pomidorów lub ogórków.