Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Rozgrzewająca zupa dyniowa z suszonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna zupa dyniowa pełna smaku suszonych jabłek, zachwyca głębią smaku i łatwością przygotowania. Wspaniały sposób na dużą dawkę karotenu i pożegnanie lata.

Rozgrzewająca zupa dyniowa z suszonymi jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rozgrzewająca zupa dyniowa z suszonymi jabłkami

 

  • ok. 1,5 kg miąższu dyni, bez skóry i pestek
  • 150 gramów suszonych jabłek
  • ok.1,5 litra wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa dyniowa z suszonymi jabłkami
Dynię obrać, wyjąć pestki i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym. Gotować do miękkości. Następnie dodać suszone jabłka i gotować wspólnie przez około 5 minut, aż napęcznieją. Dodać przyprawy, ocet, sos sojowy i kilka łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować. W razie potrzeby lekko dosolić, lub rozcieńczyć wodą/ wywarem. Konsystencja zależy od własnych preferencji. Zupa może wyjść mocno gęsta, ale smakuje tak samo dobrze, kiedy jest znacznie rzadsza.
Rozgrzewająca zupa dyniowa z suszonymi jabłkami
Suszone jabłka są najważniejsze, to dzięki nim zupa jest słodko-kwaskowa
Rozgrzewająca zupa dyniowa z suszonymi jabłkami
Smak jabłek łączy się z dynią podczas wspólnego gotowania składników
Rozgrzewająca zupa dyniowa z suszonymi jabłkami
Po zmiksowaniu zupy sami możemy dopasować jej gęstość do naszych preferencji