Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpetami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sycąca i rozgrzewająca zupa z warzywami i chilli, z dodatkiem delikatnych pulpecików z mięsa wołowego. Idealna na chłody.

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpetami

Składniki:

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpetami

 

  • marchew - 2 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • por -1 szt
  • papryka czerwona - 1 szt
  • bulion - 1,5 l
  • liśc laurowy - 2 szt
  • ziele angielskie - 3 szt
  • słodka papryka - 2 łyżeczki
  • chilli - szczypta
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • majeranek - 1 szczypta
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • mielona wołowina - 300 g
  • jajko - 1 szt
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • mąka do obtoczenia - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpetami
Zupa: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy ok. 15 - 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.



Pulpeciki: Mielone mięso mieszamy z bułką tartą , solą i pieprzem (możemy dodac cebulkę). Formujemy niewielkie pulpeciki. Obtaczamy w mące. Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę. Gotujemy ok. 15 minut. Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.Podajemy bardzo gorące!Smacznego!