Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana z kiełbasą i chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa idealna na jesienne zimne dni. Rozgrzewająca za sprawą dodatku chilli a syta za sprawą ziemniaków oraz kiełbasy.

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana z kiełbasą i chili

Składniki:

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana z kiełbasą i chili

 

  • 2 l bulionu mięsnego
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 laska dobrej kiełbasy wiejskiej lub zwyczajnej
  • laurowy,3 ziarenka ziela angielskiego,2 ząbki czosnku, odrobina kminku, chilli, sól ,maggi do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny
  • 1-2 łyżki oleju z pomidorami

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana z kiełbasą i chili
Warzywa obrać. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać rozdrobnione warzywa,liść laurowy,ziele angielskie i kminek. Gotować na średnim ogniu.

Cebulę pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzać olej poddusić cebulę a następnie podsmażyć kiełbasę. Gdy warzywa są miękkie do bulionu dodać cebulę z kiełbasą. Z zimnej wody i mąki zrobić odrobinę zawiesiny. Do gotującej się zupy wlać zawiesinę . Gotować ok. 2 min. Doprawić do smaku solą,chilli,maggi. Następnie wyłączyć palnik. Zahartować śmietanę i wlać do zupy,dodać posiekaną zieleninę i przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać i podawać od razu jeszcze gorącą zupę.