Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca zupa ziemniaczana z kiełbasą i chili
Warzywa obrać. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać rozdrobnione warzywa,liść laurowy,ziele angielskie i kminek. Gotować na średnim ogniu.
Cebulę pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzać olej poddusić cebulę a następnie podsmażyć kiełbasę. Gdy warzywa są miękkie do bulionu dodać cebulę z kiełbasą. Z zimnej wody i mąki zrobić odrobinę zawiesiny. Do gotującej się zupy wlać zawiesinę . Gotować ok. 2 min. Doprawić do smaku solą,chilli,maggi. Następnie wyłączyć palnik. Zahartować śmietanę i wlać do zupy,dodać posiekaną zieleninę i przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać i podawać od razu jeszcze gorącą zupę.
Cebulę pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzać olej poddusić cebulę a następnie podsmażyć kiełbasę. Gdy warzywa są miękkie do bulionu dodać cebulę z kiełbasą. Z zimnej wody i mąki zrobić odrobinę zawiesiny. Do gotującej się zupy wlać zawiesinę . Gotować ok. 2 min. Doprawić do smaku solą,chilli,maggi. Następnie wyłączyć palnik. Zahartować śmietanę i wlać do zupy,dodać posiekaną zieleninę i przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać i podawać od razu jeszcze gorącą zupę.