Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa ziemniaczana z kalafiorem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa ziemniaczana na wywarze z żeberek wieprzowych z dodatkiem kalafiora jest bardzo smaczna i sycąca.

Zupa ziemniaczana z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ziemniaczana z kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z kalafiorem
Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować. Obrane ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe i gotować. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Wsypą mąkę, wymieszać, połączyć z ziemniakami. 10 minut przed końcem gotowania wsypać pokrojony na różyczki kalafior, gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dodać obrane mięso z żeberek, podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa ziemniaczana z kalafiorem
Z żeberek lub kości wieprzowych ugotować wywar
Zupa ziemniaczana z kalafiorem
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę zalać rosołem dodać liście
Zupa ziemniaczana z kalafiorem
Cebulę marchew i pietruszkę podsmażyć na oliwie
Zupa ziemniaczana z kalafiorem
Połączyć z zupą dodać kalafior i gotować do miękkosci