Sposób przygotowania:
Rozgrzewające ciasto z gruszkami i czekoladą1.
Przygotowałam jajka wiejskie ( 5 sztuk ) i całe wbiłam do miski.
2.
Do miski wsypałam brązowy cukier, a następnie dokładnie zmiksowałam całość.
3.
Teraz przygotowałam osobne naczynie, gdzie wsypałam suche składniki, a potem je wymieszałam.
4.
Do zmiksowanej masy jajeczno - cukrowej wlałam olej i ponownie wszystko dokładnie zmiksowałam.
5.
Teraz wzięłam wymieszane suche składniki i partiami dosypywałam do składników mokrych, cały czas miksując.
6.
Mikserem miksowałam tak długo, aż powstała jednolita masa.
7.
Przygotowałam średnią blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Potem przelałam na nią całe ciasto.
8.
Umyłam gruszki pod bieżącą wodą i obrałam ze skórki. Ważne jest aby zostawić ogonki, natomiast drugą stronę gruszki wydrążyć.
Można też je lekko ściąć, tak aby w cieście stały. Powkładać do ciasta.
9.
Tabliczkę czekolady podzielić na kostki i powkładać między gruszki.
10.
Wcześniej nagrzać piekarnik do 180 stopni C i kiedy osiągnie swoją temperaturę włożyć blaszkę z ciastem. Piec przez około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
11.
Wystudzić ciasto najlepiej w blaszce.
12.
Chłodne posypać cukrem pudrem. Ewentualnie też można zrobić polewę. Smacznego !