jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rożki szczęścia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rożki szczęścia doskonałe ciastka na andrzejkowy wieczór

Rożki szczęścia

Składniki:

Rożki szczęścia

 

Sposób przygotowania:

Rożki szczęścia
Do przesianej mąki wlać ciepłą, stopioną margarynę.

Podgrzane mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać do mąki.

Wbić jajko, ciasto odrobinę osolić i bardzo dokładnie wyrobić.

Następnie zawiązać w czystą ściereczkę i włożyć do zimnej wody.

Poczekać, aż ciasto wypłynie na powierzchnię.

Wtedy wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką.

Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować do grubości około 1/2 cm.

Krajać ciasto nożem osuszanym w mące na kwadraty o boku 7 cm.

Na środek każdego kwadratu położyć po łyżeczce marmolady, do ciastek włożyć również po połówce orzecha włoskiego.

Złożyć każdy kwadrat po przekątnej, posmarować brzegi od środka białkiem i widelcem zacisnąć.

Ułożyć rożki na posmarowanej masłem blasze dość luźno,a gdy zaczną rosnąć, wstawić do gorącego piekarnika.

Upieczone i przestudzone rożki posypać przez sitko cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Tagi:

jajko jajka