Sposób przygotowania:
Rożki szczęścia
Do przesianej mąki wlać ciepłą, stopioną margarynę.
Podgrzane mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać do mąki.
Wbić jajko, ciasto odrobinę osolić i bardzo dokładnie wyrobić.
Następnie zawiązać w czystą ściereczkę i włożyć do zimnej wody.
Poczekać, aż ciasto wypłynie na powierzchnię.
Wtedy wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką.
Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować do grubości około 1/2 cm.
Krajać ciasto nożem osuszanym w mące na kwadraty o boku 7 cm.
Na środek każdego kwadratu położyć po łyżeczce marmolady, do ciastek włożyć również po połówce orzecha włoskiego.
Złożyć każdy kwadrat po przekątnej, posmarować brzegi od środka białkiem i widelcem zacisnąć.
Ułożyć rożki na posmarowanej masłem blasze dość luźno,a gdy zaczną rosnąć, wstawić do gorącego piekarnika.
Upieczone i przestudzone rożki posypać przez sitko cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Podgrzane mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać do mąki.
Wbić jajko, ciasto odrobinę osolić i bardzo dokładnie wyrobić.
Następnie zawiązać w czystą ściereczkę i włożyć do zimnej wody.
Poczekać, aż ciasto wypłynie na powierzchnię.
Wtedy wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką.
Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować do grubości około 1/2 cm.
Krajać ciasto nożem osuszanym w mące na kwadraty o boku 7 cm.
Na środek każdego kwadratu położyć po łyżeczce marmolady, do ciastek włożyć również po połówce orzecha włoskiego.
Złożyć każdy kwadrat po przekątnej, posmarować brzegi od środka białkiem i widelcem zacisnąć.
Ułożyć rożki na posmarowanej masłem blasze dość luźno,a gdy zaczną rosnąć, wstawić do gorącego piekarnika.
Upieczone i przestudzone rożki posypać przez sitko cukrem pudrem z cukrem waniliowym.