Sposób przygotowania:
Rożki z powidłami
Przygotowanie: Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtko,drożdże utarte z cukrem i śmietaną.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/3 centymetra i pokrajać na kwadraty.Każdy kwadrat przeciąć na pół.Na powstałe trójkąty nałożyć po odrobinie powideł ( jeśli są zbyt kwaśne,dodać trochę cukru) wymieszanych z drobno siekaną skórką pomarańczową,zwinąć i uformować rożki.Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze.Piec w gorącym piekarniku ( 200s.c) około 15 minut.Gorące posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.