Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rożki ziemniaczane z gotowanym mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rożki z ciasta ziemniaczanego to smaczny dodatek do sosu i surówki. Wykorzystałam ziemniaki i mięso pozostałe z poprzedniego obiadu.

Rożki ziemniaczane z gotowanym mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rożki ziemniaczane z gotowanym mięsem

 

 

  • Farsz
  • 20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ugotowane jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do zup w płynie

 

  • Panierka
  • 2 surowe jajka
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Rożki ziemniaczane z gotowanym mięsem
Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, pokrojone w kostkę ugotowane jajko, szczypiorek, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup, wymieszać. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zimne przepuścić przez maszynkę.

Do zimnych dodać jajko, mąkę, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, zagnieść ciasto. Z ciasta ziemniaczanego uformować placki, nałożyć porcje farszu, złożyć jak pierogi i dokładnie zlepić. Zanurzyć w roztrzepanych jajkach wymieszanych z papryką i przyprawą, obtoczyć w bułce tartej.

Na rozgrzanym oleju rumienić na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Rożki ziemniaczane z gotowanym mięsem
Do podsmażonej cebuli dodać mięso jajko szczypiorek i przyprawy
Rożki ziemniaczane z gotowanym mięsem
Z ziemniaków jajka mąki i natki pietruszki zagnieść ciasto
Rożki ziemniaczane z gotowanym mięsem
Z ciasta formować placki nakładać farsz i zlepić
Rożki ziemniaczane z gotowanym mięsem
Panierować w jajku bułce tartej i rumienić na oleju