Sposób przygotowania:
Rożki ziemniaczane z gotowanym mięsem
Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, pokrojone w kostkę ugotowane jajko, szczypiorek, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup, wymieszać. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zimne przepuścić przez maszynkę.
Do zimnych dodać jajko, mąkę, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, zagnieść ciasto. Z ciasta ziemniaczanego uformować placki, nałożyć porcje farszu, złożyć jak pierogi i dokładnie zlepić. Zanurzyć w roztrzepanych jajkach wymieszanych z papryką i przyprawą, obtoczyć w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju rumienić na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Do zimnych dodać jajko, mąkę, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, zagnieść ciasto. Z ciasta ziemniaczanego uformować placki, nałożyć porcje farszu, złożyć jak pierogi i dokładnie zlepić. Zanurzyć w roztrzepanych jajkach wymieszanych z papryką i przyprawą, obtoczyć w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju rumienić na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
rozmarzona.marzena