Sposób przygotowania:
Rozmarynowa focaccia z pomidorkami i oliwkami
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i hakiem wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie, jak ciasto wyrasta należy przygotować aromatyzowaną oliwę: w pozostałej ilości oliwy wymieszać czosnek z suszonym oraz świeżym rozmarynem, a pomidorki oraz oliwki przekroić na pół.
Wyrośnięte ciasto uformować dłonią zwilżoną oliwą, na wierzchu poukładać oliwki oraz pomidorki i całość posmarować przygotowaną oliwą rozmarynowo-czosnkową. Piec 20-25 minut w 200 stopniach.
W tym czasie, jak ciasto wyrasta należy przygotować aromatyzowaną oliwę: w pozostałej ilości oliwy wymieszać czosnek z suszonym oraz świeżym rozmarynem, a pomidorki oraz oliwki przekroić na pół.
Wyrośnięte ciasto uformować dłonią zwilżoną oliwą, na wierzchu poukładać oliwki oraz pomidorki i całość posmarować przygotowaną oliwą rozmarynowo-czosnkową. Piec 20-25 minut w 200 stopniach.