IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Rozmarynowy kurczak

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Aromatyczny kurczak z bardzo chrupiącą skórką

Rozmarynowy kurczak

Składniki:

Rozmarynowy kurczak

 

  • 1 średni kurczak
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy Delikat do kurczaka
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rozmarynowy kurczak
Kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na 8 części. Przyprawy i skórkę cytrynową mieszamy z 2 łyżkami oleju. W każdej części kurczaka palcami delikatnie oddzielamy skórę od mięsa tak, żeby powstała kieszonka. Wkładamy w nią 1/8 mieszanki przypraw. Odstawiamy na pół godziny – najlepiej do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy porcje kurczaka i smażymy po około 20 minut z każdej strony.

Smacznego!