Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Różnobarwne, zimowe leczo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, zimowe leczo. Proste w przygotowaniu oraz w sam raz dla tych, którym tęskno i daleko jeszcze do prawdziwego sezonu na leczo.

Różnobarwne, zimowe leczo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Różnobarwne, zimowe leczo

 

Sposób przygotowania:

Różnobarwne, zimowe leczo
Do dużego, płaskiego garnka dajemy oliwę. Cebulę kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzany olej do zeszkliwienia. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy skrojone w kostkę papryki, cukinię (obraną ze skórki) oraz pomidora (sparzonego i również obranego wcześniej ze skórki). Solimy lekko. Dusimy wszystko na małym ogniu przez około pół godziny, lekko podlewając przegotowaną wodą. Po tym czasie doprawiamy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, lubczykiem. Minutę jeszcze dusimy. Dodajemy pokrojone w kostki parówki, około trzech płaskich łyżek ketchupu i dusimy jeszcze pół minuty. Na koniec posypujemy zieloną pietruszką. Smacznego!
Różnobarwne, zimowe leczo
Kolejne warzywa wrzucamy dopiero kiedy cebula się zeszkli.
Różnobarwne, zimowe leczo
Pomidora przed pokrojeniem sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Różnobarwne, zimowe leczo
Kiedy wszystkie warzywa znajdą się w garze przykrywamy go pokrywką i dusimy około pół godziny.
Różnobarwne, zimowe leczo
Przed dodaniem parówki kroimy w kostkę.