Sposób przygotowania:
Różowa chałka z buraczkami
Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i mieszamy około 7 minut za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i elastyczne, odkładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy do momentu podwojenia objętości, czyli na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i dzielimy na na dwie części w stosunku 1:2. Większą część ciasta dzielimy na trzy równe części i z każdej formujemy wałeczek. Końce sklejamy razem i zaplatamy warkocz. Końce sklejamy i podkładamy pod spód ciasta. Aby uniknąć zbędnego przenoszenia ciasta, zaplatanie robimy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta dzielimy również na 3 wałeczki, zaplatamy w warkocz i układamy go na większym splocie. Odstawiamy chałkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 40 minut. Bardzo często wstawiam ciasto drożdżowe do piekarnika nastawionego na funkcję wyrastania (30st C) Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C około 35-40 minut.