Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1243]

Różowe kopytka z boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Różowe kopytka z boczkiem- doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.

Różowe kopytka z boczkiem

Składniki:

Różowe kopytka z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Różowe kopytka z boczkiem

Przygotowanie warzyw

Różowe kopytka z boczkiem
Buraka i ziemniaki gotuję do miękkości. Buraka ścieram na tarce, a ziemniaki przeciskam przez praskę.

Buraka gotuję do miękkości we wodzie. Obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę.

Przygotowanie ciasta

Różowe kopytka z boczkiem
Do buraka i ziemniaków dodaję mąkę i jajko. Zagniatam ciasto.

Ziemniaki oraz startego buraka przekładam na stopnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto.

Robienie kopytek

Różowe kopytka z boczkiem
Z ciasta formuję wałeczki, które kroję na ukos.

Z ciasta formuję wałeczki, które następnie kroję na ukos. Kopytka wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam i wykładam na talerz.

Przygotowanie boczku

Różowe kopytka z boczkiem
Boczek kroję i smażę na rumiano. Okraszam nim kopytka.

Boczek kroję w cienkie paski. Podsmażam na rumiano. Boczkiem okraszam kopytka na talerzu.