Sposób przygotowania:
Różowy śledź na placuszkach ziemniaczanych
Śledzie marynowane obieramy ze skóry i kroimy na nie duże kawałki po skosie – przekładamy do miseczki. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z cebulą, dokładamy je do śledzi. Szczypiorek siekamy i przekładamy do miski razem z buraczkami. Majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i takim sosem zalewamy śledzie z dodatkami. Całość delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się połączyły. W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Odcedzamy, lekko studzimy i przeciskamy je przez praskę. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dodajemy posiekaną drobną cebulę, wbijamy jajko i wyrabiamy masę. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Lekko wilgotnymi rękami formujemy z masy ziemniaczanej placuszki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto. UWAGA. Jeśli masa ziemniaczana jest zbyt wodnista dodajemy odrobinę mąki pszennej. Na usmażonych placuszkach kładziemy porcję różowego śledzia, i dekorujemy je szczypiorkiem lub np. orzechami włoskimi.