Sposób przygotowania:
Różowy winogronowiec
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek, dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, cukier waniliowy. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchym budyniem ( uwaga- nie każdy budyń, a właściwie barwnik w nim- rozpuszcza się cieście !!! najlepiej dodać sprawdzony ), dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp.170 stopni przez 25 minut. Zostawić do ostygnięcia. MASA ŚMIETANOWA : 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej tężejące galaretki, ciągle miksując. Piankę wylewamy na biszkopt, wciskamy w nią ciemne winogrona i kładziemy do lodówki. Po stężeniu pianki, na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę o smaku czarnej porzeczki, rozpuszczoną w 700-800 ml wody. Wstawiamy do lodówki. SMACZNEGO :)