AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Różowy winogronowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Winogronowiec z ciemnymi winogronami.

Różowy winogronowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Różowy winogronowiec

 

  • BISZKOPT :
  • 4 średnie jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 2 budynie wiśniowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju.

 

 

  • DODATKOWO :
  • ok. pół kg dużych ciemnych lub różowych winogron
  • 2 galaretki czarna porzeczka.

Sposób przygotowania:

Różowy winogronowiec
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek, dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, cukier waniliowy. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchym budyniem ( uwaga- nie każdy budyń, a właściwie barwnik w nim- rozpuszcza się cieście !!! najlepiej dodać sprawdzony ), dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp.170 stopni przez 25 minut. Zostawić do ostygnięcia. MASA ŚMIETANOWA : 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej tężejące galaretki, ciągle miksując. Piankę wylewamy na biszkopt, wciskamy w nią ciemne winogrona i kładziemy do lodówki. Po stężeniu pianki, na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę o smaku czarnej porzeczki, rozpuszczoną w 700-800 ml wody. Wstawiamy do lodówki. SMACZNEGO :)
Różowy winogronowiec
Winogronowiec w wersji różowej z galaretką o smaku czarnej porzeczki.