szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ruloniki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Naleśniki w nieco innej formie. Dodałam otrębów pszennych dzięki czemu ciasto wyszło gęstsze i zdrowsze.

Ruloniki ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruloniki ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Ruloniki ze szpinakiem
Z mąki, jajka, mleka i otrębów przygotowujemy ciasto jak na naleśniki czyli wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy mleka. Z masy smażymy placki nieco mniejsze od naleśników. Na drugiej patelni podsmażamy szpinak z dodatkiem przeciśniętych ząbków czosnku. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy jogurt i mieszamy. Placki smażymy z obu stron. Gotowe placki smarujemy farszem szpinakowym i zwijamy w rulon.
Ruloniki ze szpinakiem
Etap 1 W misce mieszamy skąłdniki na ciasto
Ruloniki ze szpinakiem
Etap 2 Smażymy placuszki nieco mniejsze od naleśników
Ruloniki ze szpinakiem
Etap 3 Szpinak podsmażamy z czosnkiem i jogurtem
Ruloniki ze szpinakiem
Etap 4 Placuszki smarujemy szpinakiem i zwijamy w rulon