Sposób przygotowania:
Rumiane bułeczki
Drożdże rozkruszamy do szklanki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy. Przez ten czas wsypujemy połową mąki dodajemy żółtko, masło i drożdże z mlekiem i cukrem. Zagniatamy stopniowo dosypując resztę mąki. Gdy ciasto już nie klei się do rąk przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. Gdy ciasto wyrośnie ponownie zagniatamy. Formujemy walec który przecinamy wzdłuż a następnie dzielimy go na 4 równe części. Każdą część formujemy w mały wałeczek który zawiązujemy na supełek. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 15 min.). Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem (możemy też posypać sezamem lub grubo ziarnistą solą) i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 min.