agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Rumiane pierogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierogi ruskie na rumiano - pyszne danie obiadowe

Rumiane pierogi

Składniki:

Rumiane pierogi

 

Sposób przygotowania:

Rumiane pierogi
Przygotować składniki na nadzienie oraz na ciasto pierogowe. Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać i ugotować od wrzącej wody w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, można dodać ulubione zioła. Wykonać ciasto, w tym celu należy do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki, dodać ciepłą wodę, wyrobić gładkie i delikatne ciasto, przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąkę i rozwałkować dość cienko. Szklanką lub foremką do pierogów wykrawać krążki, nakładać na środek farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę, gotować około 3- 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię . Gotowe pierogi smażyć na złoto na tłuszczu. Podawać z sosem czosnkowym.