Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rumowe babeczki z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Babeczki rumowe z musem borówkowym i bitą śmietaną są po prostu rewelacyjne. Zawsze szybko znikają ze stołu.

Rumowe babeczki z borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rumowe babeczki z borówkami

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 50 ml rumu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pozostałe składniki:
  • 3 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

 

 

Sposób przygotowania:

Rumowe babeczki z borówkami
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Posiekać z masłem i pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i wylepić foremki. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 12-15 minut, ostudzić. 2 szklanki borówek wsypać do garnka, dodać cukier, zagotować. Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, połączyć z borówkami, zmiksować, napełnić upieczone babeczki, resztę przestudzić. Śmietankę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubić, połączyć z pozostałym musem z borówek. Śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na mus w babeczkach, ozdobić pozostałymi borówkami, schłodzić.
Rumowe babeczki z borówkami
Z mąki masła i pozostałych składników zagnieść ciasto rozwałkować i wylepić foremki
Rumowe babeczki z borówkami
Borówki z cukrem zagotować połączyć z żelatyną zmiksować
Rumowe babeczki z borówkami
Śmietanę ubić z cukrem pudrem połączyć z musem
Rumowe babeczki z borówkami
Upieczone babeczki napełnić musem i śmietaną ozdobić borówkami