misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Rurki w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

makaron zapiekanyw cieście francuskim....

Rurki w cieście francuskim

Składniki:

Rurki w cieście francuskim

 

  • 35 dag makaronu (rurki)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 3-4 wątróbki indyka
  • 5-6 suszonych grzybów
  • cebula
  • marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/4 szklanki soku pomidorowego
  • żółtko
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • liść laurowy
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rurki w cieście francuskim
Umyte grzyby namoczyć (1-2 godz.), w wodzie, później ugotować i pokroić w paski, wywar odparować, tak aby zostały 3-4 łyżki.
Obrane marchewki, cebulę i łodygi selera pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dołożyć marchewkę seler i smażyć, mieszając, kilka minut, po czym dodać wołowinę grzyby i liść laurowy. Po chwili zalać wywarem z grzybów i sokiem pomidorowym, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 minut, wrzucić pokrojone w plasterki wątróbki i dusić jeszcze 10-15 minut; pod koniec doprawić solą i pieprzem, a liść laurowy wyjąć.
Ugotowany makaron ugotować, wymieszać z sosem i parmezanem. Ciasto francuskie rozwałkować, polową wyłożyć blachę, przykryć makaronem i pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika (180stC) na 40 minut.