Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Rurki z kremem Black & White

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Może nie do końca Black & White bo w końcu masy mają kolor kremowy i ciemno brązowy, ale ta nazwa bardzo mi odpowiadała :)

Rurki z kremem Black & White Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki z kremem Black & White

 

 

 

  • Masa Black:
  • 250 gram mascarpone
  • 100ml śmietana 30%
  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem Black & White
Rurki: Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło i dosć długo dokładnie siekamy aż masło dokładnie sie rozdrobni, następnie dodajemy szczyptę soli, wlewamy śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z osobna dość cienko wałkujemy i kroimy w cienkie (ok. 1,5cm) długie paski. Foremki na rurki należy nasmarować margaryną i nawijamy na nie ciasto. Foremki układamy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym posmarowanym margaryną. Pieczemy 15 minut w temp 180*. Foremki wyjmujemy z rurek, które odkładamy do wystudzenia. Mi wyszło 55 sztuk, natomiast moja siostra z tej samej porcji ciasta na tych samych foremkach zrobiła ponad 70 :) Wszystko zależy jak cienko się je rozwałkuje. Masa White: Do garnka wsypujemy cukry, mąkę, wbijamy żółtka i stopniowo dolewamy mleko - energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Całość nastawiamy na gaz i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń - odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło miksujemy tak dlugo by było puszyste, następnie stopniowo dodajemy budyń. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach. Masę budyniową nakładamy do rurek. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem. Masa Black: Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (wedle uznania) oraz kakao. Następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i mieszamy. Kremem napełniamy rurki. Gotowe rurki, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. UWAGA!! Znikają z prędkością światła! :)
Rurki z kremem Black & White
Etap 1 Ciasto nawijamy na metalowe foremki
Rurki z kremem Black & White
Etap 2 po upieczeniu odkładamy do wystudzenia
Rurki z kremem Black & White
Etap 3 Robimy krem - jasnego starczy na 60-70% rurek
Rurki z kremem Black & White
Etap 4 pozostale wypełniamy kremem kakaowym