Sposób przygotowania:
Rurki z kremem Eli
Składniki zagnieść na gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Drewniane patyki do pieczenia rurek(ja kupiłam trzonek do miotły z surowego drewna(nie może być malowane czy nasączane jakimiś substancjami),bez sęków i pocięłam na kawałki 15 centymetrowe).Mogą być metalowe ze sklepu.W oryginale były drewniane.
Ciasto rozwałkować,kroić na pasy o wymiarach-20 cm na 4-5 cm i nawijać na patyki posmarowane cienko smalcem,tak żeby zwoje nachodzły 2 cm na siebie.Piec w temp.170 stopni do zrumienienia.Zdejmować gorące z patyków.Zimne nadziewać bitą śmietaną lub kremami np.budyniowym lub grysikowymSmacznego!
Krem grysikowy
Kaszę manną gotować 3 minuty z mlekiem,ostudzić,mieszając,żeby nie powstały grudy.Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Do masy dodawać po trochu zimny grysik i dalej ucierać.
Krem budyniowy
Z mąki pszennej,ziemniaczanej cukru,cukru waniliowego i mleka ugotować budyń,ostudzić.Masło utrzeć na puszystą masę,dodawać porcjami budyń i dalej ucierać.
Drewniane patyki do pieczenia rurek(ja kupiłam trzonek do miotły z surowego drewna(nie może być malowane czy nasączane jakimiś substancjami),bez sęków i pocięłam na kawałki 15 centymetrowe).Mogą być metalowe ze sklepu.W oryginale były drewniane.
Ciasto rozwałkować,kroić na pasy o wymiarach-20 cm na 4-5 cm i nawijać na patyki posmarowane cienko smalcem,tak żeby zwoje nachodzły 2 cm na siebie.Piec w temp.170 stopni do zrumienienia.Zdejmować gorące z patyków.Zimne nadziewać bitą śmietaną lub kremami np.budyniowym lub grysikowymSmacznego!
Krem grysikowy
Kaszę manną gotować 3 minuty z mlekiem,ostudzić,mieszając,żeby nie powstały grudy.Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Do masy dodawać po trochu zimny grysik i dalej ucierać.
Krem budyniowy
Z mąki pszennej,ziemniaczanej cukru,cukru waniliowego i mleka ugotować budyń,ostudzić.Masło utrzeć na puszystą masę,dodawać porcjami budyń i dalej ucierać.