halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Rurki z kremem Haliny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rurki z kremem są pokusą dla wielu osób . Przygotować je zabiera sporo czasu ale warto poświęcić dla rozkoszy "podniebienia".

Rurki z kremem Haliny

Składniki:

Rurki z kremem Haliny

 

 

  • krem

 

  • masło 25 dag
  • cukier waniliowy 2 sztuki
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mleko 300 ml
  • żółtka 2 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • spirytus 5 łyżek

 

  • do smarowania rurek

 

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem Haliny
Mąkę przesiać na stolnicę Dodać pokrojoną margarynę ,jajka , śmietanę , sól Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Następnie wyjąć , ciasto, cienko rozwałkować lekko podsypując mąką. Pokroić w długie paski o szerokości ok 2 cm i nawijać na rurkę wysmarowaną margaryną zaczynając od części węższej do szerszej.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż się zarumienią w temp 200stopni ok 25 minut. Zdjąć gorące rurki. Mleko 250 ml zagotować, w pozostałym mleku rozrobić mąkę z żółtkami i cukrem waniliowym ,wsypać cukier, wlewać na gotujące się mleko mieszając, ostudzić. Miękkie masło pokroić na kawałki , zmiksować na puch. Następnie dodawać stopniowo ugotowany budyń, miksując na puszysty krem, pod koniec dodać spirytus. Wypełnić rurki kremem .