zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ruskie pierogi

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojego męża i moich dzieci.

Ruskie pierogi

Składniki:

Ruskie pierogi

 

  • NA CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej
  • około 400 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • NA FARSZ:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g twarogu
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 saszetki ekspresowej mięty
  • Przesmażony boczek z cebulką do okraszenia pierogów.

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi
Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartośc do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.

Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.

Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.

Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.