caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Ruskie pierogi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ruskie pierogi... któż ich nie zna

Ruskie pierogi

Składniki:

Ruskie pierogi

 

  • 0,5 szklanki maki pszennej typ 1850
  • 1,5 szklanki maki pszennej typ 500
  • 1 jajo bio ekologiczne
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków (mogą byc z poprzedniego dnia)
  • pół kostki twarogu (10 dag)
  • 1 mała cebula
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • pieprz
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi
Z obu mąk, wody, odrobiny soli i jaja zagnieść ciasto na pierogi. Ziemniaki i twaróg zmielić razem. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać do masy na nadzienie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką pierogi, nadziać przygotowanąmasa, dokładnie sklejać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wkładać porcjami pierogi i gotować 5-10 minut od chwili wypłynięcia. Podawać polane bułka zrumienioną na tłuszczu.