Sposób przygotowania:
Ruskie pierogi robione w domu
Ser zmielić i wymieszać z ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Cebule drobno pokroić i usmażyć na rumiano na oleju. Dodać do ziemniaków . Wyrobić farsz i doprawić solą i pieprzem .
Mąkę zalać w misce gorąca wodą .Dodać szczyptę soli .Zagnieść ciasto ( jak trzeba dodać trochę wody albo mąki ).Wałkować ciasto na posypanym mąką blacie ( grubsze niż na zwykłe pierogi ) . Wykrawać szklanką kółka . Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Gotować w osolonym wrzątki 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową . Polewać masłem z bułką tartą , podsmażoną cebulką albo skwarkami z boczku .
Mąkę zalać w misce gorąca wodą .Dodać szczyptę soli .Zagnieść ciasto ( jak trzeba dodać trochę wody albo mąki ).Wałkować ciasto na posypanym mąką blacie ( grubsze niż na zwykłe pierogi ) . Wykrawać szklanką kółka . Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Gotować w osolonym wrzątki 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową . Polewać masłem z bułką tartą , podsmażoną cebulką albo skwarkami z boczku .