Sposób przygotowania:
Ruskie pierogi z miętą
Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego, krócej takie pierogi się gotuje, szybciej się je robi .
Przygotować farsz mieszając puree ziemniaczane z serem , podsmażoną na złoto drobno pokrojoną 1 cebulą , miętą , solą i pieprzem. Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała. Wsypać mąkę do miski , osolić. Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką.Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na 18 – 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką ) na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka. Układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) - udekorowane listkami mięty i posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Przygotować farsz mieszając puree ziemniaczane z serem , podsmażoną na złoto drobno pokrojoną 1 cebulą , miętą , solą i pieprzem. Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała. Wsypać mąkę do miski , osolić. Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką.Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na 18 – 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką ) na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka. Układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) - udekorowane listkami mięty i posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
thegrooba
Mikrula
k.tyczynski
Babciagramolka
Coś chyba kolega ,,spaprał " - od wieków robię parzone ciasto ( zresztą inni też ) - wychodzi super- spróbuj nie zawiedziesz się .