Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta z figamiETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 40 minut do lodówki. Między czasie figi myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
ETAP 2
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40-42 cm. Środek ciasta posypujemy startymi migdałami.
ETAP 3
Na migdały wykładamy plasterki figi.
ETAP 4
Pozostawiony „brzeg” ciasta zawijamy do środka nakładając go na owoce.
ETAP 5
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Owoce polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy. podajemy na ciepło lub zimno.