jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rustykalna tarta z figami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Zazwyczaj figi spożywam i używam w kuchni w formie suszonej. Jednak, gdy na rynku są dostępne świeże owoce, ciasta z ich udziałem nie może u mnie zabraknąć!

Rustykalna tarta z figami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rustykalna tarta z figami

CIASTO

  • 260 gram mąki,
  • 170 gram masła,
  • 1 duże jajko,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 gram cukru pudru,
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok 5-6 fig,
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów,
  • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
  • cukier trzcinowy do posypania brzegów,
  • płatki migdałowe do posypania owoców,
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z figami

ETAP 1

Rustykalna tarta z figami
Przygotowane ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 40 minut do lodówki. Między czasie figi myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.

ETAP 2

Rustykalna tarta z figami
Na środek rozwałkowanego ciasta wykładamy migdały

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40-42 cm. Środek ciasta posypujemy startymi migdałami.

ETAP 3

Rustykalna tarta z figami
Pokrojone w plasterki figi wykładamy na migdały

Na migdały wykładamy plasterki figi.

ETAP 4

Rustykalna tarta z figami
"margines" bez nadzienia zawijamy ku górze

Pozostawiony „brzeg” ciasta zawijamy do środka nakładając go na owoce.

ETAP 5

Rustykalna tarta z figami
Posmarowane jajkiem ciasto posypujemy cukrem

Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Owoce polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy. podajemy na ciepło lub zimno.


Tagi:

tarta