jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rustykalny jabłecznik z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto kruche, budyń i orzeźwiające jabłka- jednym słowem wszystko co najlepsze w jednym deserze. Dodatkowo ciasto jest proste w przygotowaniu i na każdą kieszeń.

Rustykalny jabłecznik z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rustykalny jabłecznik z budyniem

CIASTO

  • 250 gram mąki,
  • 150 gram masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 70 gram cukru pudru,
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny,
  • cynamon,
  • ok 3 jabłka,
  • ewentualnie cukier puder do posypania przed podaniem

KRUSZONKA

  • 1 łyżka mąki,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • Około 1 łyżka masła

BUDYŃ

  • 500 ml mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Około 1 łyżka cukru do smaku,
  • 1 żółtko,

Sposób przygotowania:

Rustykalny jabłecznik z budyniem

ETAP 1

Rustykalny jabłecznik z budyniem
Gotowe ciasto schładzamy

Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je na około 30 minut do lodówki.Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia: budyń, jabłka i kruszonkę.

ETAP 2

Rustykalny jabłecznik z budyniem
Składniki kruszonki łączymy ze sobą

KRUSZONKA:
Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.

ETAP 3

Rustykalny jabłecznik z budyniem
Gotowy budyń pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia

BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Przed wyłożeniem na ciasto delikatnie go studzimy.

ETAP 4

Rustykalny jabłecznik z budyniem
Na środek ciasta wykładamy składniki nadzienia: budyń, jabłka, żurawinę

Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy ugotowany budyń waniliowy pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Jabłka obieramy i kroimy w plastry około 8-10 mm. Do ciasta wybieramy te o największej średnicy, z których usuwamy gniazda nasienne.
Przygotowane plastry jabłek wykładamy na budyń. W wycięte środki wkładamy suszoną żurawinę. Jabłka delikatnie posypujemy cynamonem.

ETAP 5

Rustykalny jabłecznik z budyniem
Ciasto przed pieczniem posypujemy kruszonką

Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka delikatnie dociskając. Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zarówno brzegi jak i środek tarty posypujemy kruszonką. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.