Sposób przygotowania:
Rustykalny jabłecznik z budyniemETAP 1
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je na około 30 minut do lodówki.Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia: budyń, jabłka i kruszonkę.
ETAP 2
KRUSZONKA:
Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
ETAP 3
BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Przed wyłożeniem na ciasto delikatnie go studzimy.
ETAP 4
Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy ugotowany budyń waniliowy pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Jabłka obieramy i kroimy w plastry około 8-10 mm. Do ciasta wybieramy te o największej średnicy, z których usuwamy gniazda nasienne.
Przygotowane plastry jabłek wykładamy na budyń. W wycięte środki wkładamy suszoną żurawinę. Jabłka delikatnie posypujemy cynamonem.
ETAP 5
Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka delikatnie dociskając. Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zarówno brzegi jak i środek tarty posypujemy kruszonką. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.