Sposób przygotowania:
Jabłecznik z budyniem 5
Ze składników na ciasto, miękką margarynę utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jaju. Dodać obie mąki połączone proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem, a świeże jabłka zetrzeć za tarce z małymi oczkami, odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z cukrem i cynamonem. Ze składników na masę, ugotować budynie według przepisu na opakowaniu, na mleku z dodatkiem cukru. Średnią formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Do przygotowanej formy wyłożyć połowę ciasta, następnie położyć mus lub starte jabłka, na to gorący budyń, a potem resztę ciasta. Ciasto piec w temperaturze 180°C około 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na polewę, czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka, następnie dodać mleko, masło i powoli podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Gotową, gorącą polewą oblać ciasto.