Ryba gotowana na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rybę starannie oczyścić, umyć, pokrajać na porcje, włożyć do rondla, posypać sola

Ryba gotowana na zielono

Składniki:

Ryba gotowana na zielono

 

  • 800 g morszczuka lub innej ryby
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl posiekanego koperku, pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii
  • gałązka selera naciowego i miety
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Ryba gotowana na zielono
Rybę starannie oczyścić, umyć, pokrajać na porcje, włożyć do rondla, posypać sola i pieprzem, wlać tyle wody aby przykryła rybę, wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty na miazgę z sola, zieleninę, szafran i cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu. Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, wylożyć na półmisek, posypać zielonym koperkiem.

Tagi:

ryba ryby