edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Ryba koperkowo – musztardowa z batatami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do tego dania można użyć dowolnej ulubionej ryby, ale najlepiej sprawdzą się niezbyt cienkie kawałki. Pasują do niej słodkawe, wyraźnie przyprawione frytki z batatów oraz surówka z kiszonej kapusty.

Ryba koperkowo – musztardowa z batatami

Składniki:

Ryba koperkowo – musztardowa z batatami

 

Sposób przygotowania:

Ryba koperkowo – musztardowa z batatami

1.

Ryba koperkowo – musztardowa z batatami
W naczyniu do zapiekania ułożyć posmarowane musztardą i posypane pieprzem kawałki ryby.

Kawałki ryby Posmarować z obu stron musztardą Dijon, oprószyć pieprzem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem.

2.

Ryba koperkowo – musztardowa z batatami
Każdy kawałek posypać według uznania drobno posiekanym koperkiem.

Koperek drobno posiekać, posypać kawałki ryby.

3.

Ryba koperkowo – musztardowa z batatami
W drugim naczyniu ułożyć skropione olejem i posypane przyprawami kawałki batata.

Batata obrać ze skóry pokroić na grube frytki, skropić olejem, posypać solą, czosnkiem granulowanym, rozmarynem i sproszkowaną papryką. Wymieszać i ułożyć je w drugim naczyniu żaroodpornym.

4.

Oba naczynia wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka.


Tagi:

morele ryby dania