Sposób przygotowania:
Ryba nadziewana farszem z jaj
Pstrągi oskrobać z płetw i głowy oraz opłukać w bieżącej wodzie. Rozciąć je i wypatroszyć. Jajka po ugotowaniu, przelać zimną wodą, obrać i posiekać. Czuszki naciąć na wzdłuż, usunąć z nich nasiona i ogonki i opłukać również. Pieczarki oczyścić lekko, pokroić i obsmażyć z cebulą na maśle .Wyjąć, odsączyć z tłuszczu, wymieszać z siekanymi jajkami, papryczkami i solą. Nadziewać wnętrza ryb i spiąć szpikulcami. Piekarnik nagrzać do 190 st. C, a potem wlać olej na blachę, rozgrzać. Na skwierczący kłaść pstrągi i piec ok. 40-50 min. obracając w czasie pieczenia na drugą stronę. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, usunąć szpikulce z ryb przed podaniem. Można też upiec ryby szybciej na grillu elektrycznym lub zwykłym.