marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ryba nadziewana farszem z jaj

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryby oczyścić,opłukać i rozciąć na wzdłuż na tyle,by zmieścić farsz.Zrobić farsz.Nadziać,spiąć.Piec 45 m.

Ryba nadziewana farszem z jaj

Składniki:

Ryba nadziewana farszem z jaj

 

  • 4 średnie pstrągi,
  • 14 jaj wiejskich,
  • 3 średnie czuszki kolorowe,
  • 35 dag.dużych pieczarek,
  • 20 dag.masła,
  • 1 średnia cebula,
  • sól morska,
  • olej do smażenia/pieczenia,
  • oraz szpikulce do spinania.

Sposób przygotowania:

Ryba nadziewana farszem z jaj
Pstrągi oskrobać z płetw i głowy oraz opłukać w bieżącej wodzie. Rozciąć je i wypatroszyć. Jajka po ugotowaniu, przelać zimną wodą, obrać i posiekać. Czuszki naciąć na wzdłuż, usunąć z nich nasiona i ogonki i opłukać również. Pieczarki oczyścić lekko, pokroić i obsmażyć z cebulą na maśle .Wyjąć, odsączyć z tłuszczu, wymieszać z siekanymi jajkami, papryczkami i solą. Nadziewać wnętrza ryb i spiąć szpikulcami. Piekarnik nagrzać do 190 st. C, a potem wlać olej na blachę, rozgrzać. Na skwierczący kłaść pstrągi i piec ok. 40-50 min. obracając w czasie pieczenia na drugą stronę. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, usunąć szpikulce z ryb przed podaniem. Można też upiec ryby szybciej na grillu elektrycznym lub zwykłym.

Tagi:

pstrąg