Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sola w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna rybka w zalewie octowej znajdzie swoje miejsce na każdym stole.

Sola w zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sola w zalewie octowej

 

 

Sposób przygotowania:

Sola w zalewie octowej
Rybę dokładnie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć kucharkiem i pieprzem, pokroić na mniejsze kawałki i odstawić na 30 minut. Rybkę obtoczyć w jajku i bułce tartej, usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.Ostudzić. Ocet zagotować z wodą, liście laurowy, zielem angielskim oraz pieprzem w kulkach. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, dodać do wrzącej zalewy cebulę pokrojoną pióra oraz marchewkę pokrojoną w plastry. Do zimnej zalewy włożyć rybę. Odstawić do lodówki na kilka dni, aby ryba się "przegryzła". Smacznego.
Sola w zalewie octowej
Umytą rybę skropić sokiem z cytryny i przyprawić.
Sola w zalewie octowej
Opanierowaną rybkę smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Sola w zalewie octowej
Z octu, wody i przypraw przygotować zalewę.
Sola w zalewie octowej
Usmażoną rybę włożyć do zalewy octowej na kilka dni.

Tagi:

tarta