milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Ryba po grecku..

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryba po grecku idealnie nadaje się na święta, ale również na co dzień

Ryba po grecku..

Składniki:

Ryba po grecku..

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku..
Jarzyny myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w paski. Wkładamy do dużego rondla z mocno nagrzanym olejem, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy liście laurowe, cukier, sól i dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody i gotujemy następne 20 minut. Przyprawiamy sokiem z cytryny i mieloną papryką. Rybę kroimy w dzwonka, wkładamy do rondla z jarzynami, podlewamy niewielką ilością wody, dusimy na wolnym ogniu do miękkości, po czym przekładamy na półmisek, przykrywamy jarzynami, polewamy sosem i ostudzamy. Podajemy na zimno.