Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Ryba po grecku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Łatwy sposób na rybę -również na wigilijny stół.

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1 kg filetów rybnych np.mintaj
  • 3 duże marchewki
  • 3 cebule
  • 1 pietruszkę
  • 1 seler
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól
  • przyprawę np. Warzywko
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Ryby posolić i obsmażyć w panierce: bułka tarta-jajko-bułka tarta lub mąka. Marchew,pietruszkę,seler obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno pokroić. Olej rozgrzać w garnku,następnie włożyć cebulę lekko zarumienić i dodać resztę warzyw.Wymieszać razem i przyprawić. Dusić przez 15 minut na papkę. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu. Potem usmażone ryby poprzekładać warzywami.Zostawić na kilka godzin aby ryby przeszły smakiem warzyw. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.