mimi-miki

mimi-miki

Kucharz
[Przepisów: 14]

ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczna potrawa, robię ją n a święta Bożego Narodzenia, ale również na rodzinne uroczystości

ryba po grecku

Składniki:

ryba po grecku

 

  • 0.5 kg filetu z morszczuka lub mintaja
  • 1 średnia cebula
  • 10 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 1 duży korzeń selera
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • ketchup
  • bułka tarta
  • jajko

Sposób przygotowania:

ryba po grecku
Rozmrożoną rybę przyprawić solą i pieprzem, opanierować w jajku i bułce, smażyć na złoty kolor. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju aż się zeszkli, wrzucić warzywa, przyprawić solą, pieprzem, dodać 3 ziarenka ziela i 1 listek laurowy,podlać odrobiną wody i dusić na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Mieszać od czasu do czasu pilnując by warzywa nie przywarły do dna garnka. Na koniec dodać ketchup-nie za dużo, tak by potrawa miała lekko pomidorowy smak. Układać w misce warstwami, 1 warstwa ryb, 1 warstwa jeszcze gorących warzyw, aż do wyczerpania produktów. Odstawić na bok, by potrawa się "przegryzła":) Smacznego!